Jesteśmy na facebooku

Logowanie Rejestracja

Zaloguj się
Jeśli nie masz konta, zarejestruj się.

Życie bez Sushi to nie życie

POLECANE 16 czerwca 2017
mateusz.grzeszczuk

To nie będzie artykuł na temat tego, jak zrobić przepyszne domowe sushi i jakie produkty należy zakupić. Przygotowanie tego dania oddajemy specjalistom, bo przecież to prawdziwe dzieło sztuki kulinarnej. To smak, do którego trzeba wrócić i nie da się go niczym zastąpić.

18 czerwca! Świętuj Międzynarodowy Dzień Sushi z wydarzysie.pl!

Istnieją dowody, ze sushi jako gatunek potrawy powstał już w 794 r n.e. Jak wyglądała pierwotna wersja? Do drewnianych beczek wkładano solone ryby i małże. Później je marynowano i spożywano przyprawione na kwaśno. Ryż pojawił się dopiero w XVII wieku. Warto wspomnieć, że te danie można było trzymać w beczce nawet do dwunastu miesięcy. Ten sposób marynowania potrawy był bardzo popularny wśród... japońskich wojsk. Ale chyba już domyślacie się dlaczego :)

Duże TAK dla sushi

Polscy restauratorzy długo walczyli o popularność, ponieważ Polacy nie byli przyzwyczajeni do tak wyrafinowanej kuchni. Dziś wizyta w sushi barze, to już normalność. Coraz więcej ludzi chce delektować się tą smaczną kuchnią, ale oczywiście połowa sukcesu, to znalezienie odpowiedniego lokalu. : )

Pamiętajcie, że wizytówką każdej restauracji jest liczba klientów. Macie wtedy pewność, że produkty i serwowane dania są apetyczne i świeże. Możecie też sięgnąć opinii na kulinarnych blogach czy forach internetowych. Warto też przejrzeć media społecznościowe i oczywiście spytać znajomych.

Ale chyba się domyślacie, że mamy dla Was trzy gotowe rozwiązania. Jeżeli są tu zagorzali fani tej japońskiej potrawy, to koniecznie odwiedźcie PANda Sushi. 

Sprawdźcie koniecznie ich profil na Facebooku oraz stronę internetową. Lokal znajduje się we Wrocławiu na ul. Szwedzkiej 17D. Dokładne menu przejrzysz tutaj.

Kolejny celny wybór to MaikoSushi! Ta restauracja znajduje się przy ul. Bolesława Krzywoustego 318 we Wrocławiu. Odwiedźcie też ich profil na Facebooku. 

A menu znajdziesz tutaj : ) 

No i oczywiście numer trzy - Restauracja Szajnochy 11, która znajduje się pod tym samym adresem we Wrocławiu. Możecie podpatrzeć ich na stronie internetowej. 

Sprawdźcie też Instagrama oraz profil na Fb.

Już teraz życzymy Wam smacznego – Itadakimasu!

Czy liczy się tylko jedzenie? Nie.

Ważna jest także ceremonia posiłku! Zwróćcie uwagę na detale.  Po pierwsze - przed posiłkiem dostaniesz ręcznik do wytarcia dłoni. Po użyciu złóż go dokładnie do tej samej formy, w której był podany. O tym, że nie używamy noża ani widelca za pewne już wiecie. Podpowiadamy tylko, że nie należy pocierać o siebie pałeczek i można jeść je swobodnie palcami.

Każdy kęs jemy powoli, zawsze nakładamy po jednym kawałku i moczymy go w małej miseczce. Kawałki powinny być tak przygotowane, aby można było je zjeść "na raz". Na deseczce pojawi się najprawdopodobniej także i wasabi, który możemy wykorzystać jako przyprawę. Po imbir sięgamy między kęsami. Nigdy nie wrzucaj go na porcję. Samego sosu używaj z umiarem, tak aby nie zabić smaku ryżu. Jeżeli zalejesz go sosem sojowym, dasz do zrozumienia sushi masterowi, że był po prostu nie dobry. : )

No i jeszcze jedno – Panie, nie uraźcie się, ale Panowie zostaną obsłużeni jako pierwsi : )

I oczywiście galeria dla Was z lokalu PANda Sushi, Szajnochy 11 oraz MaikoSushi. Już zazdrościmy! Pychota!

Galeria

Komentarze - bądź pierwszy!

wydarzenia gps
Strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając z naszej strony wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Zapoznaj się z naszą polityką plików cookies.
Akceptuję politykę plików cookies